Leken i fokus på Glasberga förskola

På höger sida alldeles vid infarten till Glasberga Sjöstad ligger områdets förskola som slog upp sina portar för cirka två år sedan. Verksamheten startade upp med 23 barn och nu är det cirka 130 barn på den mycket omtyckta förskolan.

Lokalerna är ljusa och stora ger plats för mycket lek. Och leken har en central betydelse på förskolan. – Att lära sig nya saker ska vara lustfyllt, säger Linnea Lindholm som är Pedagogiskt ansvarig på förskolan. Vi vill erbjuda alla barn en miljö som är trygg, lärorik och rolig och det gör vi genom att sätta barnens lek i centrum.

Vi satsar mycket på en miljö som inbjuder till samspel, säger Linnea. På övre plan har vi ett stort lektorg där man har delat upp rummet i olika stationer. Temat ändras under tid men just nu har vi en dokumentationshörna där vi sätter upp bilder och saker från bland annat våra utflykter vi gör i Glasbergas omgivningar. Vi har även en station som är förskolans affär som ska stimulera rollekar och i bygg- och ateljéhörnan skapas det fritt.

För att barnen ska få bästa förutsättningarna att utvecklas och känna sig trygga jobbar man tillsammans i mindre grupper. – För oss är det viktigt att man får utvecklas i sin egen takt och som individ, säger Linnea.

Vi har även en fantastisk utemiljö fortsätter Linnea. Den stora lekplatsen bjuder in till mycket bus och spring i benen. Och så ofta vi har möjlighet beger vi oss iväg på utflykt. En av det populäraste utflyktsmålen är när vi promenerar iväg till de får- och hästhagar som ligger alldeles i närheten. Glasbergas vackra omgivningar med både skog, sjöar och ängar ger oss möjlighet till många spännande upptåg.

Mycket lek och spännande upptåg ger hungriga barn som behöver bra mat. Vår duktiga kock Jenny lagar god och näringsrik mat från grunden med matvaror som helst är ekologiska, säger Linnea.

Linnea har varit med och sedan starten av förskolan för cirka två år sedan och stortrivs med sitt arbete på Glasberga förskola. Det är ett otroligt roligt och utvecklande arbete med min roll som pedagogiskt ansvarig. – Vi är ett fantastiskt bra team och förskolan har fått en riktigt gott rykte. Många vill att deras barn ska få en plats här på förskolan men man måste ställa sig på kö och önska plats via Södertälje kommun.

Är man intresserad av att få veta mer om förskolan finns det mer information på Södertälje kommuns webbplats. Här kan du även läsa hur man går till väga för att ställa sitt barn i kö till önskad förskola. Ansökan om placering till förskola i Södertälje.

barn